torstai 9. tammikuuta 2014

Tehtävät; kertaa tekstistä

Puhuimme tunnilla riippuvuudesta ja erilaisista asioista mistä sitä voi tulla. Saimme monisteen missä oli nämä tehtävät:
1.      
    Miten tunnistat riippuvuuden?
Riippuvuudella tarkoitetaan tilannetta, missä riippuvuuden aiheuttajasta on tullut elämän tärkein asia. Siitä tulee pakkomielteinen asia ja muut elämänasiat- ja arvot syrjäytyy. Eniten hoitoon hakeudutaan alkoholi-, amfetamiini-, heroiini- ja buprenorfiini riippuvuuksista.
Se on voimakasta halua tai pakkoa käyttäytyä tietyllä tavalla, esim. viinanhimo. Henkilöllä on vaikea kontrolloida käyttäytymistään tätä kyseessä olevaa asiaa kohtaan. Toiminnan estymiseen tai loppumiseen liittyvä epämukavuus ja tuska. esim. jos ei saa viinaa, tulee hermostuneeksi, ärtyneeksi ja helposti keksii tekosyitä miksi voisi käyttää riippuvuutta aiheuttavaa tekiää. Vaikka tiedostaa haitat jatkaa silti käyttämistä. Elämä pyörii vain riippuvuuden ympärille. 



Millaisia seurauksia runsas päihteiden käyttö voi aiheuttaa nuorelle? Murrosiän viivästyminen ja vaikutukset seksuaalisuuteen. Alkoholin käyttö vaikuttaa hormonitoimintaan. Esim. tytöillä kuukautiset saattavat jäädä pois tai muuttua epäsäännölliseksi. Pojilla veren mieshormonipitoisuus pienenee ja naishormonipitoisuus suurenee. Tytöillä suurenee mieshormonipitoisuus. Mielihyvän saaminen tavallisista asioista vähenee. Mikäli aivot oppivat jo nuorena, että mielihyvä saadaan alkoholista tai muista päihteistä, aivojen mielihyväkeskuksen kehitys häiriintyy. Riippuvuus alkoholiin syntyy nuorelle moninkertaisesti nopeammin ja helpommin kuin aikuiselle, koska nuoren elimistö ja aivot ovat vasta kehittymässä. Säännöllinen alkoholinkäyttö aiheuttaa aivoissa toimintahäiriöitä, jotka ilmenevät esimerkiksi muistihäiriöinä, ärtyneisyytenä ja keskittymiskyvyttömyytenä. Näillä on puolestaan vaikutusta oppimistuloksiin. Alkoholin sietokyvyn eli toleranssin kasvaminen. Jos huomaa, että voi juoda alkoholia suurempia määriä humaltumatta, on alkoholin sietokyky kasvanut. Se on aina hälytysmerkki ja kertoo fyysisen riippuvuuden kehittymisestä. Henkisen ja fyysisen kasvun häiriintyminen. Alkoholilla on huomattu olevan vaikutusta mielen ja ihmissuhdetaitojen kehittymiseen sekä fyysisen kasvun heikentymiseen. Nuoren alkoholinkäyttö saattaa aiheuttaa jo muutamassa kuukaudessa maksa- ja haimasairaudet, jotka aikuisille syntyvät vasta usean vuoden juomisesta. Kynnys muiden päihteiden käytölle madaltuu. Mitä aikaisemmin alkoholinkäytön on aloittanut, sitä suurempi todennäköisyys on kokeilla jossain vaiheessa muita päihteitä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki varhain alkoholia käyttäneet ajautuisivat käyttämään muitakin päihteitä. Erityisesti nuorille imppaus on vaarallista koska aivosolut kehittyvät. Imppaus tuhoaa aivosoluja. Lääkkeiden käyttö voi aiheuttaa vahvaa riippuvuutta. Rauhoittavista lääkkeistä on vaikea irrottautua. Puhe puuroutunutta, tajunnan taso alkaa vähitellen laskemaan ja se saattaa johtaa tajuttomuuteen ja pahimmassa tapauksessa hengityslamasta johtuvaan kuolemaan. Kannabis vaikuttaa eritavalla erilaisiin ihmisiin esim. piristävästi tai rauhoittavasti. Jokapäiväisessä käytössä kannabis aiheuttaa yleistä mielenkiinnottomuutta, keskittymiskyvyn häiriöitä sekä muistivaikeuksia. Aistiharhoja aiheuttavat sienet ja LSD. Ja väliaikaisen psykoosin. Amfetamiinin käyttäjä tuntee olevansa nopea, tehokas ja se aiheuttaa kiihtymys tilaa. Amfetamiini ja muut piristävät huumausaineet nostavat verenpainetta, pulssia ja kehon lämpötilaa. Lamaavat huumausaineet vaikuttavat rauhoittavasti. Aiheuttavat nopean ja vahvan riippuvuuden. Hänenlaisella nuorella on pienet, pistemäiset pupillit ja väsynyt olemus.



   Haittavaikutuksia aikuisella?

Runsas päihteiden käyttö aikuisella Runsas päihteidenkäyttö aiheuttaa monia sairauksia, päihderiippuvuus mukaan lukien. Kun ihmiselle on kehittynyt päihderiippuvuus, seuraa siitä yleensä terveydellisiä, sosiaalisia sekä taloudellisia ongelmia. Alkoholi on ylivoimaisesti eniten käytetty päihde ja se on yleisin kuolinsyy työikäisillä miehillä ja naisilla Suomessa. Vuonna 2005 alkoholisairaudet ja -myrkytykset nousivat työikäisten yleisimmäksi kuolemansyyksi. Alkoholin käyttöön liittyvät sosiaaliset haitat – esim. ihmissuhdeongelmat, ongelmat työssä, häiriöt julkisilla paikoilla - koskettavat tyypillisesti myös muita kuin alkoholin käyttäjää itseään. Tapaturmia ja sosiaalisia haittoja saattaa ilmetä satunnaisenkin humalajuomisen yhteydessä. Päihteitä käyttävä aikuinen tuottaa myös usein murhetta lähipiirilleen. Aikuisen perheellisen aikuisen päihteiden käyttö vaikuttaa myös lapsiin. Päihteiden vaikutuksen alaisena ihminen muuttuu eikä ole enää se sama tuttu isä tai äiti, joten lapsi pelkää. Joskus vanhemmat käyttävät päihteitä niin paljon etteivät jaksa/kykene huolehtimaan lapsista eikä työssäkäynnistä. Yleensä tässä tilanteessa esiin astuu lastensuojelu. Päihdeperheessä lapset saattavat joutua huolehtimaan koulunkäynnin lisäksi myös ruoan hankkimisesta, siivouksesta ja sisarusten hoitamisesta. Päihtynyt vanhempi voi olla myös vakivaltainen. Tämä saattaa aiheuttaa lapselle aikuisena itsetunto-, ihmissuhde- ja mielenterveysongelmia sekä päihderiippuvuutta. Runsas alkoholin käyttö lisää seuraavien sairauksien riskejä; nielun, kurkunpään ja ruokatorven pahanlaatuiset kasvaimet, aivoverenvuodot sekä maksakirroosi. Kuolleisuutta lisäävät myös tapaturmat ja itsemurhat. Humaltuminen lisää vaaraa joutua tapaturman tai väkivallan uhriksi. Liikennekuoleman vaara kasvaa kuljettajan veren alkoholipitoisuuden myötä.


Runsas päihteidenkäyttö ikääntyneellä Ikääntyneellä alkoholin käyttö on riskialttiimpaa, sillä heillä kehon vesipitoituus on vähentynyt ja aineenvaihdunta heikentynyt. Ikääntynyt saisi ottaa vain 1-2 alkoholiannosta päivässä. Ikääntymisestä johtuvat neurologiset muutokset ja aistien heikentyminen lisäävät alkoholin aiheuttamia haittoja. Terveys saattaa myös mennä akuuttiin vaaraan alkoholinkäytön takia. Heikentynyt toimintakyky voimistaa alkoholin haittoja, mikä vaikeuttaa arjesta selviytymistä ja lisää tapaturma-alttiutta. Ikäihmisten päihteiden käyttö lisää somaattisia ja psyykkisiä ongelmia kuten ruokahaluttomuutta, univaikeuksia, verenpainetta, sydämen toimintahäiriöitä, muistihäiriöitä sekä yleistä ahdistuneisuutta. Alkoholin pitkäaikaisen käytön haitat näkyvät myös alkoholin aiheuttamina sairauksina, sairaalahoitoina ja sosiaalisina ongelmina. Lääkkeiden ja alkoholin yhteisvaikutus aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia. Varhain, nuorena tai työikäisenä alkanut runsas päihteiden käyttö aiheuttaa epäsosiaalisuutta, perhe- ja työongelmia, vaikeuksia viranomaisten kanssa sekä muita todennäköisemmin juomisesta johtuen mm. maksasairauksia, aivomuutoksia, psykiatrisia ongelmia, kognitiivisia vaikeuksia jne. Myöhemmällä iällä, lähellä eläkeikää tai eläkkeellä päihteiden käytön aloittaneilla on aikaisemmin runsaan alkoholinkäytön aloittaneisiin verrattuna monesti korkeampi yhteiskunnallinen status, paremmat sosiaaliset suhteet ja taloudellinen tilanne sekä vähemmän alkoholisairauksia ja alkoholinkäytön aiheuttamia haittoja. He ovat muita ikääntyneitä päihde-ongelmaisia halukkaampia hoitoon ja heidän keskuudessaan myös ns. spontaanin toipumisen on arvioitu olevan yleisempää. Toisaalta heidän todellinen tilanteensa jää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta helposti kokonaan huomaamatta Liiallinen alkoholin käyttö voi näkyä esimerkiksi seuraavina asioina: -kaatuiluna tai tapaturmien sattumisena -mielialan vaihteluna -alakuloisuutena, masentuvuutena, ahdistuvuutena tai levottomuutena -sekavuutena -arjessa ei pysty toimimaan normaalisti, asioita jää tekemättä -virtsankarkailuna -tunto-ongelmina -univaikeuksina -kohontuneena verenpaineena tai verenpainelääkityksen tehoamattomuutena -laihtumisena -toistuvina vatsaongelmina (esim.ripuli)








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti