lauantai 4. tammikuuta 2014

Päihdetehtävä

 


Jennin ja Jessikan tehtävä:

Alkoholin vaikutukset sikiöön:
Alkoholi on yleisin sikiötä vaurioittava tekijä Suomessa. Vuosittain täällä syntyy noin 300 alkoholin vaurioittamaa lasta. Vähäinenkin säännöllinen alkoholinkäyttö saattaa haitata sikiön kehitystä. Erityisesti sikiön keskushermosto on herkkä vaurioitumiselle, sillä se kehittyy koko raskauden ajan ja on siksi vaurioille alttiina.
Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa monia riskejä raskauden aikana. Niitä ovat esimerkiksi:
-lisääntynyt keskenmenon riski
-lisääntynyt sikiön pienipainoisuuden ja kasvun hidastumisen riski
-lisääntynyt ennenaikaisuuden riski
-lisääntynyt epämuodostumariski (tyypillisiä alkoholin aiheuttamia epämuodostumia ovat sydämen ja luuston epämuodostumat.)
-FAS (fetal alcohol syndrome) - ja FASD (fetal alcohol spectrum disorders) -riski


Sikiöaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamat oireyhtymät (FASD, fetal alcohol spectrum disorders) on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille. Tällaisilla lapsilla on:
- tavallista pienempi syntymäpaino raskausviikkoihin nähden
-aivojen kasvun häiriö tai rakennepoikkeama, jonka seurauksena vastasyntyneellä on hermostollisia (neurologisia) oireita, myöhemmin kehityksen viivästymä tai henkinen jälkeenjääneisyys
-vastasyntyneenä todettu kasvojen poikkeavia piirteitä esimerkiksi pienipäisyys ja pienet silmät sekä kapeat luomiraot ja/tai huonosti kehittynyt, ohut ylähuuli ja yläleuka, leveä nenänselkä ja pysty nenänpää.
Alkoholin sikiölle aiheuttamat vauriot ovat suurelta osin pysyviä, joten äidin alkoholinkäyttö vaikuttaa ratkaisevasti myös lapsen myöhempään kehitykseen.


Huumeiden vaikutukset sikiöön:
Äidin raskaudenaikainen huumeidenkäyttö aiheuttaa aina riskin lapsen terveydelle ja kehitykselle. Huumausaineet erittyvät istukan kautta sikiön verenkiertoon. Näin myös sikiö on huumeiden vaikutuksen alaisena äidin käyttäessä niitä. Huumeet saattavat aiheuttaa sikiölle eriasteisia kehityshäiriöitä sekä lisätä keskenmenon riskiä. Siihen vaikuttavat aineen käytön tiheys, käytetyt määrät sekä käytetyn aineen laatu. Huumeet vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, jotka toimivat aivosolujen kasvutekijöinä sikiöaikana. Raskauden aikainen huumealtistus huonontaa sikiön aivojen kasvua ja johtaa aivojen rakenteen häiriöihin. Sikiöaikaisella huumealtistuksella on myös kehitysvammaisuuden riskiä lisäävä vaikutus.
Kannabikselle altistuminen saattaa vaikutta sikiön aivojen kehittymiseen. Kannabiksen käyttö voi lisätä sikiön kasvunhidastuman ja pienipainoisuuden riskiä. Jos sikiö altistuu kannabikselle alkuraskauden aikana, se saattaa aiheuttaa sikiölle riskin saada vatsahalkio.
Kokaiinin käyttö raskauden aikana voi hidastaa sikiön painonnousua ja päänympäryksen kasvua. Kokaiini ja amfetamiinijohdokset vaikuttavat haitallisesti istukan verenkiertoon ja voivat aiheuttaa sikiölle hapen puutetta.

Amfetamiinin ja ekstaasin käyttöön raskauden aikana saattaa liittyä lisääntynyt riski sydämen kehityshäiriöihin. Ennenaikaisuus, istukan ennenaikainen irtoaminen ja sikiökuoleman riski lisääntyvät myös amfetamiinijohdosten ja kokaiinin käyttössä.


    




Päihteiden vieroitusoireet:


Alkoholi
Vieroitusoireet voivat ilmaantua 1-6 vuorokautta alkoholinkäytön lopettamisen jälkeen. Esiintymishuippu on 3-4 vuorokauden jälkeen.
Pitkällisen juomisen aikana hermosto sopeutuu alkoholin läsnäoloon, joten kun se päättyy, se aiheuttaa hermostolle yliärtyvyystilan ja silloin koetaan näitä seuraavia vieroitusoireiksi kutsuttuja tiloja;
levottomuutta, ahdistusta, vapinaa, tasapainohäiriöitä ja pahimmillan tajuttomuus-kouristuskohtauksia, näkö- ja kuuloharhoja tai psykoosia.
Oireisiin saattaa liittyä myös oksentelua ja tuntohäiriöitä.
Melko tavallista on myös pulssin kiihtyminen ja verenpaineen nousu jopa vaarallisen korkealle.


Amfetamiini
Amfetamiinin vieroitusoireet alkavat 1/2–4 vuorokauden kuluessa käytön lopettamisesta tai annoksen pienentämisestä. Vieroitusoireet ovat pahimmillaan 2–4 vuorokautta lopettamisen jälkeen.
Sen jälkeen seuraa vieroitusoireiden toinen vaihe, joka kestää 1–10 viikkoa.
Alkuvaiheen vieroitusoireita ovat;
ahdistuneisuus, ärtyisyys, masentuneisuus, univaikeudet, uneliaisuus, väsymys, ruokahaluttomuus ja voimakas amfetamiinin himo.
Toisen vaiheen vieroitusoireita ovat;
unettomuus, ahdistuneisuus, väsymys ja lääkehimo.
Voimakkaan masentuneisuuden takia itsemurhariski on hyvin korkea, ja tämän takia henkilö pidetään yleensä voimakkaimpien vieroitusoireiden ajan sairaala hoidossa.


Kannabis
Ei yleensä merkittäviä vieroitusoireita. Saattaa esiintyä ohimenevää ahdistuneisuutta, ärtyisyyttä, pahoinvointia, keskittymishäiriöitä ja univaikeuksia.


Opiaatit (heroiini, morfiini, synteettiset lääkevalmisteet)
Säännöllisessä opiaattikäytössä vieroitusoireet alkavat 3 - 4 tuntia viimeisestä annoksesta, pahimmillaan ne ovat 1 - 3 vrk:n jälkeen ja kestää 7-10 vuorokauden ajan.
Vieroitusoireet voimakkaita;
kivut, pahoinvointi, kuume, vapina, kouristukset, hikoilu ja vilunväritykset, ahdistuneisuus, ärtyisyys, masentuneisuus, voimakas halu saada opiaattia
Lisäksi voi esiintyä silmäterien laajentumista, kyynelvuotoa, ihon kananlihareaktio, hikoilua, kuumetta, unettomuutta, pahoinvointia, oksentelua, lihaskipuja, nuhaoireita ja ripulia. Usein sydämen lyöntitiheys ja hengitys ovat tihentyneet.

Myös verenpaine voi olla koholla.





Päihdekuntoutuksen menetelmät:

Lyhytneuvonta (Mini-interventio)
Terveydenhuollossa tapahtuva alkoholin riskikuluttajan lyhyt neuvonta. Potilasta pyritään tukemaan alkoholin käytön vähentämisessä, kun käyttö on runsasta mutta ei ole vielä aiheutunut haittoja.

- A-klinikkasäätiön lähestymistapa
Työskentelyperiaatteena luottamus asiakkaan omiin voimavaroihin.

- Motivoiva haastattelu/ motivoiva toimintatapa
Työskentelyn kohteena muutosmotivaation syntyminen ja ylläpitäminen. Tämä toimintatapa on asiakaskeskeinen, ihmisen omista tarpeista ja arvomaailmasta lähtevä ohjausmenetelmä. Tavoitteena on vahvistaa asiakkaan sisäistä motivaatiota.

-Verkostotyö
Verkostotyö on asiakkaan koko sosiaalisen verkoston huomioon ottamista. Ihmisen sosiaaliseen verkostoon kuuluvat perhe, suku, työ- tai opiskelukaverit, ystävät, naapurit ja ainakin muutamia asiantuntijoita. Toimiva sosiaalinen verkosto antaa tukea stressaavissa elämäntilanteissa ja kriiseissä.

- Perheterapia
Perheterapiassa pyritään terapeutin johdattelemana herättämään vuoropuhelua, jossa kaikki paikalla olevat osapuolet kokevat tulevansa kuulluksi kunnioittavasti ja tasaveroisesti.

- Yhteisöhoito
Yhteisöhoidossa opitaan elämisen ja itsensä hoitamisen taitoja sekä toipumista tukevia asenteita päihteettömässä ympäristössä. Keskeisenä hoitomenetelmänä asiakkaiden ja henkilökunnan muodostama yhteisö, jossa kaikki yhteisön jäsenet ovat muutoksen ja oppimisen välittäjiä.

Päihdekuntoutuksessa auttavia yhdistyksiä ovat mm:

- A- klinikkasäätiö
- Neuvoa- antavat
- Päihdelinkki
- Sininauhaliitto




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti